З Запоріжжя до Парижа за п’ять годин. Нові можливості запорізького аеропорту (2018-02-14)

Починаючи з 2 липня буде відкрите пряме авіасполучення між Запоріжжям та Варшавою. Рейси будуть організовані шість разів на тиждень. Їх здійснюватиме польська авіакомпанія LOT. Про це стало відомо під час прес-конференції, яка відбулась сьогодні у нашому місті.

 

У прес-конференції взяли участь міський голова Запоріжжя Володимир Буряк, директор з корпоративних комунікацій авіакомпанії LOT Адріан Кубіцкі, перший радник, заступник голови місії Посольства Республіки Польща в Україні Яцек Жур, директор КП «Міжнародний аеропорт «Запоріжжя» Віктор Біскупський.

 

– Зараз ми знаходимося напередодні відкриття рейсів, які з’єднають Запоріжжя з Варшавою. Це важлива подія для Запоріжжя. Літаками авіакомпанії зможуть скористатися не лише запоріжці, а і мешканці прилеглих областей. Впевнений, що завдяки цьому запоріжці зможуть відкрити для себе нові напрямки подорожей, а Європа більше знатиме про Запоріжжя, – зазначив Володимир Буряк.

 

Важливо, що LOT стане першою європейською авіакомпанією, яка відкриє регулярні рейси з Запоріжжя до Європи.

 

Перший радник, заступник голови місії Посольства Республіки Польща в Україні Яцек Жур наголосив, що йому приємно у цей день знаходитися у Запоріжжі. Адже відкриття авіасполучення між Запоріжжям та Варшавою – це вікно у Європу для запоріжців.

 

За словами директора з корпоративних комунікацій авіакомпанії LOT Адріана Кубіцкі, перший рейс на Варшаву відправиться з Міжнародного аеропорту «Запоріжжя» 2 липня 2018 року. За інформацією авіакомпанії, квитки доступні через усі канали продажів LOT починаючи вже з 14 лютого.

 

Літаки LOT типу Embraer, місткістю від 70 до 82 місць, здійснюватимуть рейси за новим маршрутом до шести разів на тиждень. Зокрема, кожного понеділка, п’ятниці і неділі рейс з Варшави буде вилітати о 11:00 і прибуватиме до Міжнародного аеропорту «Запоріжжя» о 14:00. Зворотній рейс із Запоріжжя відлітатиме о 14:40 і здійснюватиме посадку в аеропорту ім. Шопена о 15.55. Кожен вівторок, середу і суботу літаки відправлятимуться з Варшави о 14:20, щоб приземлитися в Україні о 17:20. У свою чергу, пасажири із Запоріжжя в ці дні зможуть вилетіти на Польщу о 18:00 і приземлитися у Варшаві о 19:15.

 

Графік між Варшавою і Запоріжжям дозволить запоріжцям та мешканцям прилеглих регіонів обирати найзручніші рейси в Західну Європу і Північну Америку через центр LOT у Варшаві. Зокрема пасажири, які вилетіли з Міжнародного аеропорту «Запоріжжя», зможуть продовжити свою подорож до Брюсселю, Амстердама, Парижа, Женеви, Мілану, Чикаго, Нью-Йорка, Лос-Анджелеса і Торонто. Наприклад, завдяки стиковці рейсів до Парижу або Копенгагена можна буде дістатися за п’ять годин.

 

– Ми раді оголосити сьогодні про відкриття рейсу з Варшави до Запоріжжя і у зворотному напрямку. Ми розпочинаємо з шести рейсів на тиждень, але віримо, що у подальшому зможемо розширити навігацію з Запоріжжя, – сказав Адріан Кубіцкі.

 

Зазначимо, з 2016 року стартувала реалізація міської програми розвитку Міжнародного аеропорту «Запоріжжя», розробленої за дорученням міського голови Володимира Буряка. Програма вже приносить результати. Це підтвердило і бажання авіакомпанії LOT працювати у Запоріжжі.

 

Основним критерієм роботи будь-якого аеропорту є збільшення кількості обслуговуваних рейсів і пасажирів. Тут запорізькому аеропорту також вдалося багато чого досягти за останні два роки. У 2016 році кількість пасажирів збільшилась до 275 тисяч на рік. За 2017 рік їх було на чверть більше – 348 тисяч. Понад дві третини з них – пасажири міжнародних рейсів.

 

За цей час був розроблений і затверджений проект будівництва нового пасажирського терміналу запорізького аеропорту. Після цього була підготовлена проектна документація. Проект пройшов експертизу, а в травні 2017 року розпочалися його узгодження в міністерствах і Кабінеті Міністрів України. У вересні його підтримали на засіданні Кабінету Міністрів України під головуванням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

 

Площа майбутнього терміналу – понад дванадцять тисяч квадратних метрів. Пропускна здатність – 400 осіб на годину (250 пасажирів в міжнародному секторі, 150 – в секторі для внутрішніх рейсів). Термінал буде не тільки комфортним, але і красивим. Для його оформлення будуть використані сучасні матеріали, а також алюміній і скло.

 

Будівельні роботи стартували в середині грудня минулого року, як і передбачав укладений договір. Підрядник взяв на себе зобов’язання, завершити будівництво до кінця 2019 року. На думку міського голови це цілком реально. Однак все залежатиме від багатьох чинників. В першу чергу від стабільного фінансування. Відзначимо, в міському бюджеті 2018 року на продовження робіт передбачено 350 мільйонів гривень.

o_1c6af7ab81ril1j1815sk1c9j1qmn3f