У Запоріжжі піднявся у небо новий український вертоліт (2018-04-17)

У Запоріжжі провели перші випробування нового українського вертольота МСБ-2 «Надія», побудованого на запорізькому підприємстві АТ «Мотор Січ». Пройшов його перший випробувальний політ. Це знакова не тільки для Запоріжжя, а й всієї України подія відбулася 16 квітня на вертодромі підприємства.

o_1cb70ah7vihg1nq3gktvit19ihh

У заході взяли участь Герой України, народний депутат України, президент АТ «Мотор Січ» В’ячеслав Богуслаєв, міський голова Запоріжжя Володимир Буряк, представники обласної та міської влади, інші почесні гості.

 

– Зараз завершується сертифікація нашого вертольота. Важливо, що він конкурентоспроможний на світовому ринку. Його вартість близько двох мільйонів доларів, дешевше, ніж у інших виробників вертольотів аналогічного класу, – заявив В’ячеслав Богуслаєв.

 

Міський голова Володимир Буряк зазначив, що випробування вертольота запорізького виробництва – важлива подія не тільки для підприємства «Мотор Січ», а й для всього Запоріжжя. Наше місто в черговий раз підтвердило, що є одним з найбільших центрів машинобудування України. Провідні підприємства не тільки зберігають старі напрацювання, а й розгортають нові виробництва.

 

– Для мене, як для міського голови, найголовніше, що цей вертоліт виготовляється у Запоріжжі, запорізьким підприємством. Це справжній предмет для гордості для всього міста, – сказав Володимир Буряк.

 

Вертоліт «Надія» оснащений сучасними «моторівськими» двигунами АІ-450М-П, потужністю 465 к. с., новою скляною кабіною, авіонікою, що відповідає всім сучасним вимогам. Вертоліт розрахований на сім пасажирів. Вантажопідйомність – більше тонни. Дальність польоту повинна скласти близько тисячі кілометрів.

 

У 2018 році планується завершити державну сертифікацію нового вертольота. У серійне виробництво машина може надійти вже в цьому році. Вертоліт може використовуватися для виконання різних завдань. Серед них патрулювання доріг, моніторинг трубопроводів і газопроводів, використання підрозділами ДСНС, санітарною авіацією і так далі.